Thursday Cafe ✿ Røde Ran Roadshow ✿ Operaen, Christiania


Begivenhedsdetaljer


På denne torsdag, vil kunstnerkollektivet Røde Ran fremfører en magisk musikalsk fortælling om et 200 årigt gammelt sagn – en unik oplevelse lige her hos os på Operaen.

♥ Gratis entre ♥ Smuk oplevelse ♥ Billig bar & lækker kage ♥ Åben 19-00 ♥

Kom til det bloddryppende og underholdende sagn om den enorme skat Røde Ran fra Arresø; om kongerne og adelsfolkene, der slås om den, men bliver ramt af forbandelsen! Skatten er nemlig beskyttet af to magiske væsener, trolden Ram og Varulven Turse-Jorun … En sælsom gammel blanding af historie og fantasy, opført af kunstnergruppen Røde Ram med fortælling, sange og illustrationer fra bogen, musik, gru og glæde.

Den forrige version af sagnet, skrevet af Anonym, er omkring 200 år gammel og trængte til en genfortælling. Bea Rosenkilde Nielsens nye version holder sig nøje til handlingen i forlægget, men fortæller historien fra helt andre synsvinkler, med personernes følelser og tanker; derved bliver den gamle egnslegende levende og vedkommende. Første del foregår i en fjern fortid, fortæller om stednavnes oprindelse og handler ellers om krigen på Hals Næs
mellem Rigkongen Hal og sørøveren Vindrød, der har bygget et tårn ved Arrebugten, (senere Arresø) og deres allierede fra Svenskekysten. Herunder opstår den blodige skat Røde Ran og dens forbandelse. De magiske væsener, Ram og Thurse-Jorun, er dødsfjender, da de holder med hver sin side i konflikten; de kan begge skifte ham – trolden til en dygtig smed, Mester Ram, og en kæmpe flagermus. Varulven Turse-Jorun kan skifte udseende til heks, når han udslynger forbandelsen, men kan også blive til en ung tater-dreng. (Åbenbart en slags zigeunere uden fast bopæl). De to følger Røde Ran og genfødes i senere slægtled. Anden gang, skatten dukker op, er i historisk tid; den berømte Hvide-slægt har jord ved Arresø, som Aude har ryddet (Auderød) og her bygget Dunkeborg. Om sommeren har han sine nevøer Asser og Ebbe på besøg, og Kong Erik Ejegod kommer for at gå på jagt. I hans følge er frillesønnerne Erik og Harald, (som der senere skal blive ballade med). De unge tar på jagt med Aude på det uvejsomme, uhyggelige Arrenakke for spændingens skyld – her møder Aude heksen og hører om skatten, der ligger på hans jord. Forbandelsen rammer ham, og da Aude ikke har børn, arver Asser Rig og får, med hjælp fra sin bror Ebbe og Mester Ram, fat i skatten. Med den gør han meget godt og bygger Asserbo Slot. Senere går skatten til hans berømte søn, Biskop Absalon, der som bekendt byggede mange kirker og klostre, reformerede landbruget og var en fremsynet mand.
Tredie gang skatten dukker op, er under den svage Kong Hans, der prøver at holde sammen på Kalmar-unionen, men dens forbandelse koster os Sverige og værre endnu, Asserbo Slot og Kloster brænder ned til grunden. Af dette lille referat kan man se, hvordan sagnet sammenfletter det magiske univers med helt korrekte
historiske begivenheder.

De øvrige medvirkende er musikerne: Bo Callaby (g.), Flemming Rothaus (perc.), Thomas Bøje (bas) og it/aktør/sanger AC Rasmussen.

https://www.facebook.com/events/419829848627273/