Christianias kunst og kultur

”Lev livet kunstnerisk”! Ordene er fra én af Christianias mange malere.

Og de ord passer på Fristaden.

For Christiania er en kunstnerby. Ikke kun for ’rigtige kunstnere’ – kunstnere i almindelig betydning – men for folk, der udtrykker sig kunstnerisk i hverdagen – i de små som store ting – i de helt almindelige ting.

00chris007

Er der et hul i asfalten på vejen, så kan det være, at det bliver fyldt ud den næste dag med marmorrester i mosaikker eller brændte glaserede fliser af en anden af vores kunstnere. Og en tredie genbruger skrot – jern og bildæk f.eks. – til at bygge de herligste stole, sofaer, borde – hele skrotmøblementer af både funktionel og formmæssig art – rene skulpturer, som står stillet op til offentlig brug rundt omkring på Fristadens mange små pladser. Skønhed er lige så vigtig som funktion!

Skal man spørge kommunale instanser om lov til at udfolde sine kreative evner? Nejda, det må være det nære miljø, der bestemmer her! Kulturen binder os sammen. Og med næsten 800 voksne og 200 børn er der mange forskellige kombinationer. Her er et vækstlag for både kunstnere og livskunstnere.

I Christiania er det for det meste ikke er pengene, der styrer, når man får en god idé, men selve idéens kraft og ånd. Hvor kan unge øve teater, spille musik, male, lave en workshop – eller måske selv stå for et arrangement – mod blot at betale for varme og strøm? Det kan de i flere af Fristadens smukke fællesrum!

Christiania er nærmest den sidste kulturbastion… Her har vi altid – helt naturligt – formået at blande de såkaldte ressource-svage og ressource-stærke beboere. Noget, der sjældent er lykkedes andre steder. Bl.a. derfor er Fristaden meget modsætningsfyldt. Men det positive møde mellem modsætninger skaber fremdrift og blomstring.

Dette positive møde kan danne grobund for et kunstnerisk hverdagsliv, der understøtter og udvikler de mest forskelligartede udtryk. Vi har et naturligt miljø med mange byrum, hvor mennesker kan mødes og udveksle idéer. Det er sådan, nye projekter bliver født. Man kan også beskrive Christiania som ét stort kulturværksted, der er med til at udfylde det kulturelle tomrum i dagens Danmark.

Ja, Fristaden har et rigt kulturliv med et utal af foreninger og klubber, spillesteder, teatre, gallerier, forsamlingshuse, en biograf, flere lydstudier,

Del med Facebookmail